Blog - Prostym językiem o zdrowiu

Przepis na chlebek bezglutenowy

Przepis na chlebek bezglutenowy

O glutenie powiedziano już dużo – jednym słowem „SZKODZI”!. I co dalej? No tak, musiałam wziąć się i za gotowanie, ponieważ podstawowym pytaniem zadawanym przez „pytaczy” do „pisacza” „CO MAM JEŚĆ?”

„JAK ŻYĆ BEZ CHLEBA?” … o tak… ten problem dotknął również mojego domu. Przestawienie synka, z kanapek na dwie łychy kaszy gryczanej lub ryżu, nie zawsze kończyło się sukcesem. Chleb bez glutenu z półki sklepowej nie należy do najsmaczniejszych rozwiązań, więc … DO RZECZY! Oto mój pierwszy przepis dla Was –  CHLEBEK BEZGLUTENOWY

  • 200 g mąka gryczana
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 100 g grysiku kukurydzianego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej

DO CHLEBA DODAĆ CO SIĘ LUBI: siemię lniane, orzechy laskowe, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe… Twój pomysł, Twoje gusta smakowe

  • drożdże – na 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYPRAWY: pół łyżeczki soli, kolendra, kminek, (opcjonalnie 1 łyżeczka cukru), można dodać kurkumę (nada również żółtawy kolor), … PRZYPRAW ZGODNIE Z WASZYM RODZINNYM GUSTEM SMAKOWYM J

  • ok. 350 – 400 mil wody (w zależności od stopnia zmielenia mąki ciasto na chlebek po dodaniu wody wychodzi … Ciasto zawsze można zagęścić łyżką mąki kokosowej, która chłonie wilgoć, często ratuje z opresji kiedy dowolne ciasto wyjdzie zbyt rzadkie

PRODUKTY WYMIESZAĆ – CIASTO ODSTAWIĆ NA ok. 0,5 h do wyrośnięcia Piec w piekarniku 30 min. na 150 st. – później 180 stopni (do ok. 50 min).

(*mąki proponowane w przepisie można wykonać samodzielnie – mieląc ziarna poszczególnych kasz – obniża to znacznie koszt chlebka)

 

Podziel się postem na Facebooku
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.